2012. február 2., csütörtök

Téli kedvenc: Kerti zsázsa

Avagy Lepidium sativum L. (a Brassicaceae, vagyis keresztesvirágúak családjába tartozik, mint pl. a mustár, a repce, avagy a borsmustár, más néven rukola).
Amikor a valódi tél csak február elején köszönt be, méghozzá súlyos mínuszokkal, akkor azért lehet sejteni, hogy nem a közeljövőben fogok nekikezdeni a kertészkedésnek, úgyhogy elég súlyos a hiányérzetem. Szeretném már a föld illatát érezni, izgalommal figyelni, ahogy sarjadnak, fejlődnek növényeim, és nem utolsó sorban, szeretnék valami friss, üde zöldet a vacsorámhoz. Na ilyenkor "nyúlok" a jól bevált zsázsához. Néhány lapát jófajta kerti földet összekeverek egy kis virágfölddel, ideális esetben homokot is igényelne a növényke a keverékbe. Nekem ez most nem állt módomban, így maradt a kétféle föld, kiegészítve némi kerti komposzttal, jól tömörítve egy virágládában, jó sűrűn rászórtam a magokat, amikre szitáltam még egy kevéske földet. A zsázsa azonban akár egy kis vízzel átitatott vattán is villámgyorsan kicsírázik, és 10-12 napon belül már fogyaszthatók is a néhány leveles csípősen ízletes növénykék. Bámulatos, ahogy 24-36 óra elteltével már emelgetik is maguk fölött a földet, és sorra bújnak ki a zsenge, halványzöld száracskák, hogy aztán pillanatok alatt sűrű növényzet tenyésszen az ablakban. Ha túl árnyékos a helyük, kicsit megnyurgulnak, érdemes napoztatni a ládát.
A kerti zsázsa (angolul: garden cress, olaszul: crescione) valószínűleg Iránból, észak-Afrikai közvetítéssel jutott el Európába. Igénytelensége és rendkívüli beltartalmi értékei miatt népszerű ma is Nyugat-Európában, bár meg kell hagyni, szabadföldön agresszív gyomnövénnyé is képes válni, mint például rokonai, bizonyos rezeda-félék.
De ennél sokkal fontosabb, hogy telis teli van C- és B-vitaminokkal, karotinnal, baktériumölő- és ásványi anyagokkal, épp ezért számos diéta ajánlja előszeretettel (néhány recept ugyanakkor keveri a vízitormával). Ami viszont a legjobb benne, hogy eszméletlenül finom, bármilyen szendvicset, salátát, vagy húsételt feldob, ha csak így nyersen beleszórjuk, belekeverjük, rádobjuk.

Az alábbiakban pedig az idei zsázsatermés látható kelés közben, az ablakban, és egyik kedvenc helyemen, a kacsazsíros pirítósomon:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése