2012. február 21., kedd

Évkezdeti jegyzetek

 
A hó épp csak elkezdett olvadni, minden csupa sár, a földre még nem lehet rámenni, de tudjuk, nyakunkon a tavasz, nagyon is itt az ideje a munkának már. A tél elhúzódik, de kettőt pislogunk és zsizsegni fog a természet. Rengeteg a teendőnk, célszerű összeszedni, aztán majd meglátjuk mit sikerült elvégezni, mi az ami a jövő évre csúszik, és persze biztos lesz olyasmi is, ami majd csak később jut az eszembe.

 
Tehát a nyilván még nem végleges és nem teljes lista:

 
  1. A blog és a honlap folyamatos karbantartása: mivel rengeteg a munka és kevés a munkás kéz, ez az amit a leginkább hajlamos vagyok hanyagolni a tenyészidőszak idején, úgy márciustól októberig. Meg aztán amúgy is könnyebben odaülök a traktorra, mint a gép elé. De ez fontos. Fontos, mert a honlap segítségével találnak ránk sokan, és fontos mert a blog egyben kertünk története is, és nagyon szeretem visszaolvasni, nézni a próbálkozásainkat.
  2. Metszés: mivel tavaly alapos metszési munkálatok történtek, idén azért nem lesz olyan nagy munka, de persze így is oda kell figyelni, hiszen az egész éves munkát alapozzuk meg vele. A jó metszésen nagyon sok múlik. Gyümölcsösünk nem intenzív, nem dolgozunk agyonalakított koronaformákkal, de azért fontos. A termés mennyiségére és minőségére nézve is meghatározó.
  3. Kéregkaparás: a biológiai növényvédelem fontos része az elhalt, elöregedett kéregdarabok eltávolítása a fák törzséről, hogy az ott áttelelő képleteket megsemmisítsük. Gombabetegségeket és kártevőket is gyéríthetünk ezzel a sziszifuszi munkával. Négy hektár alma, egy kefe.
  4. Fafeldolgozás: semmit nem pazarlunk, így a tavalyi metszés-ritkítás egy része még mindig feldolgozásra vár, a nagyobb ágak cserépkályhában végzik, a kisebbekből gyújtós lesz, a legkisebbeket eltüzeljük (lehetőleg szalonnasütés vagy pálinkafőzés céljából). Szintén elég nehézkes kézi meló, egy bozótvágó szükséges hozzá.
  5. Favágás: vagyis a kivágandó fák megnyírbálása. Miután teljesen eltávolítjuk a lombkoronát, és a törzs egy részét, megszűnik a fotoszintézis, szép lassan elhalnak a fák, hogy a következő években gyökerestül kihúzhassuk a helyükről. Amíg nem láttam, fogalmam sem volt róla, mennyire tudnak kapaszkodni.
  6. Fakidöntés: részletek egyel feljebb.
  7. Kerítés javítás: no komment, örökös elfoglaltság. Idén télen pl több helyen is jól lenyomták az őzek-szarvasok, akik jobb híján a mi kertünk fáit pusztították.
  8. Új kapu: a régi teljesen roggyant, a tavaly előtti esőzések miatt meg is süllyedt.
  9. Új kutya: 2 év alatt 2 kutyát veszítettünk. Remélem a következő szerencsésebb lesz.
  10. Tavaszi beszerzések: vár a gazdabolt és a kertészeti áruda, vetőmagok, fólia, növényvédőszerek, lombgereblye, horolókapa, a felsorolás korántsem teljes.
  11. Fekete fólia: mivel a kapálás kicsit sem szórakoztató és nemesítő munka, többek között ezt is szeretnénk megúszni, a megfelelő talajtakarást a fiatal fák és a málna esetében így fogjuk megoldani. Az újonnan telepített fákat locsolni, kapálni kell, míg meg nem erősödnek kellőképp, talán megspórolunk némi melót.
  12. Veteményes kert: új év, új koncepció, ezúttal egy öngyógyító vegyeskert formájában. Remélem, működik majd. Szerintem a bejegyzések minimum fele erről szól majd, ez ugyanis az én szenvedélyem. Még főzni is egész más érzés, ha az ember saját maga termelte csodás zöldségekkel teheti.
  13. Emésztő gödör: a régi már elég rozzant, és szeretnénk végre egy időt álló, biogazdálkodásba illeszthető megoldást kialakítani a területen.
  14. Biotermesztéssel kapcsolatos adminisztráció: megszületett a nagy döntés, elkezdjük az áttérést ökológiai termesztésre. Nagy falat lesz, de egyrészt úgy gondoljuk, ilyen kis területen ez lenne a legértelmesebb, és ez ami egyezik annyira az elveinkkel is, hogy valódi lelkesedéstől hajtva dolgozunk majd. Nem kis munka lesz, plusz hozzájön természetesen a naprakész szakirodalom levadászása is. Biztos sok bejegyzés témája lesznek a tapasztalatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése